Sandringham Bungalow

Having been divided into two flats, the clients wished to reinstate this old, gloomy bungalow to a family home and add a low key but contemporary addition that would include a new kitchen, dining room and living room. The old lean-to was demolished and the existing sunken garden was raised so that the new extension and decked terrace would connect seamlessly with a large new lawn. High ceilings, carefully placed windows and large sliding doors create light, space and flow to the outdoors. The restored bungalow houses bedrooms and new bathrooms, with careful reinstatement of its entrance porch, and typical bungalow features.

Khandallah House

This Wellington bungalow was in need of some TLC, and contemporary architectural intervention. The rooms were kept generous in proportion, but the back of the house was opened up to create light, airy living areas, a large deck and great connection to the back garden. Classic bungalow details were celebrated throughout the house, and informed the restrained but modern extension.

St Mary’s Bay Villa

This old, dilapidated villa is being given a facelift and a contemporary extension, to create a four bedroom, two living area family home on a prominent St Mary’s Bay corner. The villa is a beautiful example of its type, so an extensive refurbishment of the villa, including a big new verandah wrapped around both sides, and a new, vertical weatherboard clad, pitch roofed rear extension will really bring it into the 21st century. The extension has been thoughtfully designed to complement the villa and surrounding streetscape while making a contemporary architectural statement. Views to the harbour bridge will be captured from the top floor.

Point Chevalier Bungalow

A tired, previously renovated weatherboard house needs a re-plan and new back barbeque terrace. Inside, a new kitchen, living room, dining area, study and bathroom make sense of the houses north-facing back garden. Outside, a drab deck is turned into a shaded, generous terrace with seamless flow to the kitchen and living areas.

Grey Lynn Bungalow

A contemporary, sophisticated addition is put on the back of this bungalow to add living areas, and the existing house is minorly replanned for an ensuite and walk-in wardrobe, second bathroom and a second living room. Vertical painted weatherboards contrast with existing horizontal bevel backed boards; pop-up roof lights allow east light into the new space.

Onehunga House

This addition to a traditional Onehunga villa includes s new living room areas, a kitchen, scullery and laundry. The gable from echos the roof pitch of the villa, but black cedar cladding and large north facing windows on the end give it a contemporary twist.

Omiha House

This house will sit on a stunning piece of land on Waiheke Island. The brief was for two dwellings: a main house at the top of the site, and another smaller visitor lodge at the bottom. Vertical cedar and long run metal cladding have been used to tie the houses to their bush setting, while window placement has been carefully controlled to make the most of views and sun.

New Lynn House

This house is being built on a small, subdivided piece of land in west Auckland. The design is simple and clean to ensure an efficient architecture that sticks to a budget. Sheet panel cladding is used with two groove centres, to add variety and texture to the facades. A small cantilever adds drama and shade to downstairs spaces.

Grey Lynn Villa

This two stage renovation included opening up the back of the villa for a large new living areas, and renovating the front of the house for a garage and more formal landscaping to the street. The villa needed some TLC, so bedrooms and other existing villa spaces were refurbished using traditional villa details. A pavilion style extension was added to the rear of the villa, to house a new kitchen, dining and living area, media room and study. A large deck flows out from the living areas and connects the house with a generous, private outdoor play area. A separate laundry/scullery and new bathroom were inserted into the villa where it meets the addition, and an ensuite/walk-in wardrobe was added to the master bedroom.

Glendowie House

This major renovation in Glendowie, Auckland included adding a third storey for a new bedroom/wardrobe/ensuite and adults’ sitting room, using existing basement space for a family room and bathroom, and re-planning the middle floor for larger living areas, a more welcoming entrance lobby, and gallery space for the client’s art collection. The three floors are connected by a central, north facing stairwell. The result is a generously proportioned, light filled, 5 bedroom family home that captures panoramic views from Half Moon Bay to Waiheke and allows the family and their two dogs plenty of space to live, work and play.